Herbarium - zioła, ziołolecznictwo
Zdrowie i uroda naturalnie
Poznaj uzdrawiającą moc ziół

 

Pamiętaj!

Źle stosowane zioła mogą szkodzić. Powinny być stosowane za wiedzą i lekarza. więcej »

 


Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea)

Borówkę brusznicę można łatwo spotkać w lasach całego kraju, najczęściej w suchych, iglastych borach, a także na słonecznych polanach. Często kwitnie i owocuje dwukrotnie. Po raz pierwszy kwitnie w maju i czerwcu bladoróżowymi kwiatami i owocuje w lipcu, sierpniu i wrześniu. Drugi raz zakwita i owocuje w październiku, a nawet w listopadzie.

Inne nazwy: borówka czerwona, borówka wiecznozielona, brusznica, czerwienica, czerwona jagoda-kamioneczka, gogodza.

Surowce lecznicze: głównie liście, choć związki lecznicze występują także w owocach borówki brusznicy.

Substancje lecznicze:

Liść borówki brusznicy zawiera glikozydy, z których najważniejszym jest arbutyna oraz flawonoidy, np. hiperozyd. Prawie jedną piątą ciężaru stanowią garbniki. Ponadto liście borówki zawierają kwasy organiczne oraz sole mineralne (najwięcej związków magnezu).

Owoc zawiera antocyjany, karotenoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminy A i C, pektyny oraz cukry.

Borówka brusznica właściwości

liść borówki brusznicy:

  • dezynfekujące drogi moczowe
  • przeciwzapalne
  • ściągające

owoce:

  • moczopędne
  • ściągające
  • dietetyczne

Borówka brusznica zastosowanie

Liść borówki brusznicy zwiększa wydzielanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii. Niszczy bakterie w układzie moczowym i to często szczepy odporne na działanie wielu antybiotyków. Korzystne jest użycie liści brusznicy w przypadkach przewlekłych zakażeń układu moczowego, w kamicy moczowej.

Podobnie jak na układ moczowy, liście borówki brusznicy działają dezynfekująco na przewód pokarmowy. Znoszą wzdęcia brzucha i są dobrym lekiem w niezbyt nasilonych biegunkach oraz kamicy żółciowej. Uszczelniają naczynia włosowate i znoszą stany zapalne w tych naczyniach.

Owoce borówki brusznicy poza tym, że są surowcem do przyrządzania konfitur i wyśmienitym dodatkiem do mięs, są przede wszystkim cennym źródłem witaminy C. Flawonoidy w nich zawarte wzmacniają ściany naczyń i zapobiegają ich łatwemu pękaniu. Dzięki zawartości garbników mają działanie ściągające.

Przeciwwskazania!

Owoce borówki brusznicy zawierają dość dużo kwasu szczawiowego i nie powinny być spożywane przez ludzi, u których wydalanie szczawianów z organizmu jest upośledzone.

Zbiór i suszenie

Liście, wyłącznie zdrowe, zrywa się późną jesienią lub wczesną wiosną, suszy się w miejscach przewiewnych, ocienionych, w temperaturze nie wyższej niż 20°C. Przechowuje się w workach i papierowych torbach.

Owoce na lekarstwo zrywa się niezbyt dojrzale i rozkłada cienką warstwą do suszenia.

 

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka




Nowa strona w
przygotawaniu


Trwają prace nad nową wersją strony. W planie nowy wygląd, układ przyjazny dla urządzeń mobilnych, uzupełnienie treści i nowe artykuły!