Herbarium - zioła, ziołolecznictwo
Zdrowie i uroda naturalnie
Poznaj uzdrawiającą moc ziół

 

Pamiętaj!

Źle stosowane zioła mogą szkodzić. Powinny być stosowane za wiedzą i lekarza. więcej »


Czosnek pospolity (Allium sativum)

Czosnek pospolity jest znany i uprawiany od tysięcy lat. W Starożytności uważano, że jego właściwości podnoszą ducha i zwiększają męstwo w boju. Słowianie twierdzili, że chroni przed ukąszeniem żmii. W Chinach był stosowany z cukrem i olejemdo usuwania zmęczenia po bardzo ciężkiej pracy. W Egipcie podawano go budowniczym piramid. W Afryce rybacy smarując swe ciała czosnkiem zabezpieczali się przed krokodylami. Od dawna też używano go w celach leczniczych. W XVI wieku uważano, że może on ochronić przed zachorowaniem na dżumę i gruźlicę, a także przed zatruciami.

Inne nazwy: czosnek właściwy

Surowce lecznicze: świeże cebulki

Skład czosnku:

Olejek eteryczny, w skład którego wchodzą organiczne związki siarki, takie jak skordynina i alliina, która po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku rozpadająca się do allicyny (rozpadowi temu zawdzięcza on swój charakterystyczny zapach). Allicyna to substancja biologicznie aktywna, hamuje zlepianie się płytek krwi, obniża stężenie lipidów i cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Ponadto: adenozyna (związek organiczny, jeden ze składników kwasów nukleidowych; wzmacnia działalność serca; hamuje związek organiczny, jeden ze składników kwasów nukleidowych; wzmacnia działalność serca; hamuje agregację, czyli zlepianie się płytek krwi.), garlicyna (działa przeciwbakteryjnie), flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, a najwięcej witaminy B1, związki śluzowe, cukry, pektyny i sole mineralne (związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz niewielkie ilości uranu).

Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.

Czosnek właściwości lecznicze i działanie

  • dezynfekujące
  • obniżające ciśnienie tętnicze krwi
  • żołądkowe
  • poprawiające przemianę materii

Zastosowanie czosnku

Czosnek pospolity ma silne właściwości bakteriobójcze i to w bardzo niewielkich stężeniach, niszczy grzyby i pierwotniaki. Spożywany doustnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego, a jeszcze silniej układu oddechowego. Może być używany do leczenia przewlekłych biegunek bakteryjnych a także zapaleń gardła, krtani i oskrzeli.

Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgowego, bowiem obniża ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń oraz działa przeciwmiażdżycowo (nie tylko zapobiega bowiem odkładaniu się w ścianach naczyń złogów cholesterolu, ale może ten proces odwrócić!). Poprawia przemianę tłuszczów w organizmie.

Na żołądek i wątrobę czosnek działa pobudzająco, zwiększa ilość wytwarzanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie. Znosząc skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy, znosi kolki i bóle brzucha. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci.

Niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci, dezynfekuje także drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki.

Związki czynne znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie.

Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków.

Dla złagodzenia przykrego zapachu czosnku można polecać jednoczesne spożywanie z nim 1 łyżeczki mielonego kminku, czarnuszki lub natki pietruszki.

Zbiór

Główki czosnku zbiera się w końcu września i w październiku, kiedy już obumierają liście.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka




Nowa strona w
przygotawaniu


Trwają prace nad nową wersją strony. W planie nowy wygląd, układ przyjazny dla urządzeń mobilnych, uzupełnienie treści i nowe artykuły!