Herbarium - zioła, ziołolecznictwo
Zdrowie i uroda naturalnie
Poznaj uzdrawiającą moc ziół

 

Pamiętaj!

Źle stosowane zioła mogą szkodzić. Powinny być stosowane za wiedzą i lekarza. więcej »

 

Kasztanowiec zwyczajny

(Aesculus hippocastanum)

Kasztanowiec zwyczajny, mylnie nazywane kasztanem, rośnie w stanie naturalnym na Bałkanach oraz w Iranie, do reszty Europy dotarło jako drzewo parkowe. Lśniące, brązowe nasiona są trujące, gdy spożyte, jednak przetworzone stanowią skuteczne lekarstwo na problemy z żyłami.

Inne nazwy: kasztanowiec biały, kasztanowiec pospolity, kasztan zwyczajny

Surowce lecznicze: niedojrzałe owoce (fructus immatrurus), nasiona otrzymywane z dojrzałych owoców (semen), kora (cortex), liście (folium) oraz kwiat (flos).

Substancje lecznicze:

Nasiona zawierają escynę (działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe) - mieszaninę saponin, flawonoidy, pochodne kumaryny, z których najważniejszymi są eskulina i eskuletyna.

Kwiat kasztanowca zawiera escynę, flawonoidy, cukry, kwasy polifenolowe i garbniki.

Kora kasztanowca - w korze występują głównie związki kumarynowe (eskulina i fraksyna), flawonoidy, garbniki i terpeny.

Działanie i właściwości lecznicze kasztanowca

  • wzmacniające naczynia
  • przeciwzapalne
  • przeciwobrzękowe
  • zatrzymujące krwawienia

Zastosowanie

Kasztanowiec zwyczajny ma wpływ na naczynia. Podobnie jak witamina PP, wzmacnia je, poprawia elastyczność ścian, zapobiega pękaniu przy niewielkich urazach, zmniejsza przepuszczalność naczyń i zmniejsza obrzęki. Działa przeciwzapalnie, szczególnie w przypadkach stanów zapalnych w żyłach i stanów zapalnych żylaków odbytu. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów wewnątrznaczyniowych, co jest szczególnie ważne w przypadkach nadkrzepliwości krwi oraz po dużych operacjach.

Także w przewodzie pokarmowym wyciąg z kasztanowca działa przeciwzapalnie i reguluje rozwój flory bakteryjnej.

Kasztanowiec może być polecany w nieżytach żołądka, w biegunkach, przy braku łaknienia, w stanach skurczowych jelit, chorym z cukrzycowymi uszkodzeniami naczyń.

Wyciąg z kasztanowca (z nasion i kwiatów) likwiduje obrzęki powstałe na skutek stłuczeń, zwichnięć lub stanów zapalnych. Może być również stosowany w oparzeniach i odmrozinach, zapaleniach żył i owrzodzeniach na tle żylaków oraz zapaleniach ścięgien.

Medycyna ludowa polecała noszenie przy sobie lub wkładanie do łóżek nasion kasztanowca ludziom cierpiącym na choroby stawów pochodzenia reumatycznego oraz ludziom z innymi bólami stawów i kości.

Przeciwwskazania!

Przeciwwskazaniem do stosowania kasztanowca jest ostra niewydolność nerek i ciąża.

Zbiór i suszenie

Korę zbiera się w czasie wiosny i suszy w suszarniach w temp. do 40°C.

Kwiaty (tylko białe) zrywać należy na początku kwitnienia w czasie suchej pogody. Suszyć w miejscach ocienionych, rozkładając cienką warstwą.

Nasiona (kasztany) zbieramy jesienią i suszymy w suszarniach w temperaturze do 60°C.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka

do góry




Nowa strona w
przygotawaniu


Trwają prace nad nową wersją strony. W planie nowy wygląd, układ przyjazny dla urządzeń mobilnych, uzupełnienie treści i nowe artykuły!