Herbarium - zioła, ziołolecznictwo
Zdrowie i uroda naturalnie
Poznaj uzdrawiającą moc ziół

 

Pamiętaj!

Źle stosowane zioła mogą szkodzić. Powinny być stosowane za wiedzą i lekarza. więcej »

 

Śliwa tarnina (Prunus spinosa)

Tarnina, krzew pospolity w całym kraju, ma białe lub zielonawobiałe kwiaty i gałązki z licznymi cierniami. Rośnie na miedzach, słonecznych zboczach, w lasach liściastych i iglastych.
Kwitnie w kwietniu, owocuje w październiku, a nawet w listopadzie.

Inne nazwy: tarnina, ciernie, tarń, tarka, ciarki, cierniak, żarnośliwa, korcipa, wilżyna.

Surowce lecznicze: kwiaty, owoce i kora.

Substancje lecznicze:

Kwiaty tarniny zawierają flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe i sole mineralne.

Owoce - prócz wyżej wymienionych związków zawierają garbniki, kwasy organiczne, glikozyd, amigdalinę, antocyjany a także pektyny.

Tarnina właściwości

kwiaty:

  • moczopędne
  • rozwalniające

owoce:

  • przeciwzapalne
  • przeciwbiegunkowe

Zastosowanie

Kwiaty tarniny zwiększają ilość wytwarzanego moczu, znoszą stany zapalne w drogach moczowych, mogą więc być używane w leczeniu przewlekłych zakażeń dróg moczowych w kamicy moczowej. Ponadto uszczelniają ściany naczyń włosowatych.

Medycyna ludowa uważa kwiaty tarniny za lek "czyszczący krew", co jest uzasadnione, bowiem z moczem wydalane są szkodliwe produkty przemiany materii. Ponadto kwiaty tarniny pobudzają przemianę materii i mają łagodne działanie przeczyszczające.

Owoce tarniny ze względu na dużą zawartość garbników działają przeciwnie do kwiatów - zapierające. Niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym, hamują krwawienia i mają działanie przeciwzapalne. Działanie tarniny jest podobne do borówki czernicy. Są wskazane szczególnie u ludzi w wieku podeszłym i u dzieci, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit przebiegających z nadmierną fermentacją.

Zbiór i suszenie

Kwiaty tarniny zrywać należy delikatnie, gdyż są wrażliwe na zgniatanie, a także dlatego, że łatwo można o ciernie pokaleczyć sobie ręce. Zbierać przy słonecznej pogodzie. Suszyć rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych, w suszarniach temperatura nie powinna być wyższa niż 35°C.

Owoce - dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskimi nalotem. Suszymy podobnie jak kwiaty. Po wysuszeniu są pomarszczone. Najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach, kiedy trącaj swój cierpki smak.

Apteczka Ziołowa, L. M. Krześniak, Wyd. Sport i Turystyka




Nowa strona w
przygotawaniu


Trwają prace nad nową wersją strony. W planie nowy wygląd, układ przyjazny dla urządzeń mobilnych, uzupełnienie treści i nowe artykuły!